Дискримінаційні вимоги - Юридична компанія【SIRIUS】

Дискримінаційні вимоги

Інші новини
Alt
Іван Іванов
Адвокат
E-mail
ivanov@mail.com.ua
Номери телефонів
+38 (093) 214-22-67
Замовити Дзвінок
Головна » Блог » Дискримінаційні вимоги

При проведенні державних закупівель, на жаль, нерідкі випадки, коли замовник штучним чином звужує конкурентні рамки, шляхом висунення дискримінаційних вимог до потенційних виконавців, постачальників. Якщо подібні умови мають місце в тендерній документації учасники торгів мають право їх оскаржити.

Законом України «Про державні закупівлі» закріплений принцип проведення торгів, що виключає будь-яку дискримінацію учасників тендеру, який зобов’язує до рівноправного відношенню до кожного.

Які вимоги вважаються дискримінаційними?

Вимоги, що висуваються Замовником на тендері, вважаються дискримінаційними, якщо вони без обґрунтування обмежують коло потенційних виконавців. Хоча чіткого списку умов дискримінаційного характеру Законом не встановлено, такими їх можуть визнати під час оскарження в суді або Антимонопольному комітеті України.

Практика показує, що Замовники досить часто користуються відсутністю даного узаконеного переліку, висуваючи жорсткі вимоги, яким можуть відповідати всього один або два учасники – виконавця або постачальника товарів.

Тендерна документація передбачає в пакеті наявність кваліфікаційних критеріїв відповідності учасника держзакупівлі:
• Документи, що підтверджують повноваження на підписання документів: паспорт, протокольне рішення засновників, наказ про призначення на посаду, довіреність.
• Наявність спецобладнання, МТБ.
• Наявність співробітників потрібної кваліфікації, зі спеціальними знаннями, досвідом.
• Документальне підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт.
• Специфічні технічні параметри предмета закупівлі, встановлені замовником.

Саме в цей розділ документації Замовники найчастіше включають дискримінаційні вимоги. Щодо першого пункту, наявності у учасника МТБ та спецобладнання, Замовник може встановити обмеження шляхом вимоги якогось певного обладнання або розміщення певної матеріально-технічної бази. Вимога надання довідок, в яких повинні бути вказані такі параметри, як рік виготовлення, балансова вартість обладнання, так само є дискримінаційною.

Відносно другого пункту до описуваних вимог належать ті, які встановлюють рамки за кількістю в штаті кваліфікованих співробітників, їх стажу роботи, та таке інше. Наприклад, не можна вимагати наявність певного стажу у співробітника, напрацьованого в конкретній організації з юридичної сфери, оскільки свій стаж він може заробити під час самостійної діяльності. Така вимога при закупівлі юридичних послуг може розцінюватися як дискримінаційна.

Також не рідкістю є дискримінаційні вимоги, які встановлюються щодо документації, яка має підтверджувати досвід виконання аналогічних робіт. Замовник висуває вимогу щодо тимчасового періоду, до якого відноситься договір про виконання учасником аналогічних робіт, наявності відгуків від контрагентів, та таке інше.

Крім цього, можуть встановлюватися вимоги до особливих характеристик будови предмету закупівлі, дату виготовлення продукції, проведення експертизи товару, що випускається або поставляється, у тих лабораторіях, які визначає Замовник, тощо.

Методи боротьби

Перш за все, при виявленні в документах обмежувальних вимог, потенційний учасник має право задати питання Замовнику через електронну систему закупівель Prozorro. Замовник повинен роз’яснити, довести або усунути даного плану вимоги зі своїх документів. Якщо ж Замовник не вважає за потрібне вносити зміни, існує певний порядок оскарження дискримінаційних тендерних умов, встановлений на законодавчому рівні.

Безумовно, не маючи досвіду в справі державних закупівель для учасника тендера буває складно дотриматися всіх правил й термінів. Але, звернувшись за допомогою до досвідчених юристів, що займаються тендерними питаннями, ці проблеми вирішуються досить просто, а головне швидко й ефективно.

Компанія Sirius Law пропонує свої послуги в області супроводу тендера «під ключ». Кваліфіковані, досвідчені юристи фірми оперативно проведуть перевірку та аналіз документації, при виявленні дискримінаційних умов оскаржать їх, та будуть супроводжувати клієнта до моменту підписання договору із Замовником.

Юридичний радник чорноморського банку торгівлі та розвитку щодо надання ат “концерн галнафтогаз” кредиту у розмірі 25 млн євро

Сімейні спори стоять окремо від інших правових справ через їх широке значення, яке стосується майже кожного. На відміну від інших правовідносин, сімейні суперечки виходят...

Alt
24 Липня 2023
Читати

Трудове право

Трудове право – це галузь права, яка регулює відносини між працівниками і роботодавцями. Вона визначає права і обов’язки обох сторін у сфері праці, включаючи умови пр...

Alt
3 Липня 2023
Читати

Інтелектуальне право

У сучасну цифрову епоху важливість авторських прав, патентів і технологій часто перевершує важливість фізичних офісних приміщень і виробничих потужностей. У нашій компан...

Alt
3 Липня 2023
Читати
Замовити Дзвінок
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial