Узгоджені дії в закупівлях - Юридична компанія【SIRIUS】

Узгоджені дії в закупівлях

Інші новини
Alt
Іван Іванов
Адвокат
E-mail
ivanov@mail.com.ua
Номери телефонів
+38 (093) 214-22-67
Замовити Дзвінок
Головна » Блог » Узгоджені дії в закупівлях

Процеси економічного розвитку будь-якої держави ґрунтуються на ефективній здоровій конкуренції. Вона є основоположним принципом процедур державних закупівель. У тендері завжди повинен перемагати той учасник, який запропонував найкращі умови виконання заявлених робіт, послуг або ціну товару, що поставляється.

Але нерідко комітети виявляють в пропозиціях учасників деякі ознаки подібності (ідентичні помилки або зміст, візуальну схожість, та інші ознаки), що є відкритим свідченням антиконкурентних узгоджених дій. Вони можуть відзначатися безпосередньо між учасниками або між потенційним виконавцем й замовником. У свою чергу, така змова може значно спотворити результати аукціону.

Узгоджені дії автоматично виключають можливість нормальної конкуренції (чесного змагання), а тому будь-яка змова у тендерній процедурі вважається протизаконною. Адже в Законі України «Про державні закупівлі» акцентується увага саме на прозорих відносинах між учасниками, здоровій конкуренції, яка допоможе запобігти різного типу корупційним махінаціям.

Наслідки змови в держзакупівлі

Наслідки узгоджених дій в тендері носять вельми негативний характер. Перш за все, вони стануть підставою для заборони на участь у процедурі держзакупівель протягом трьох наступних років після виявлення даних порушень. А це тягне за собою, по-перше, недоотриманий прибуток, і навіть втрату великих грошових сум через накладення штрафу за протизаконні дії під час проведення тендеру.

Антимонопольний комітет має право накладати штрафи в розмірі до 10% загального доходу підприємства від реалізації продукції, що їм випускається, за останні звітні дванадцять місяців.

За якими ознаками визначається змову?

Такі змови умовно поділяються на два типи. Перший тип – документальний. Тобто, докази узгоджених дій виявляються у поданій документації:
• У різних учасників в документах ідентичні помилки;
• Пропозиції різних учасників мають візуальну схожість та однаково відрізняються від встановлених замовником форм. Учасники застосовують в пропозиціях схожі речові звороти, у текстах відзначаються нетипово розставлені розділові знаки, та таке інше.
• В пропозиції потенційного виконавця є посилання на документальний пакет іншого учасника.
• У різних учасників в документах виявлені ідентичні арифметичні помилки (стосується розрахунків).
• Учасники відмовляються здійснювати кроки щодо зниження цін.

Другий тип – поведінковий. Сюди відносяться нетипові дії учасників торгів.
• У одного постачальника регулярно відзначаються найнижчі ціни.
• Переможці тендеру розміщуються за територіальною ознакою.
• У певному регіоні здобуває перемогу завжди один і той же учасник (підприємство).
• Учасник подає свою пропозицію виключно при проведенні торгів певним замовником, та не реагує на заявки на ідентичний товар (послугу) від інших замовників.
• Один або одразу кілька учасників раптово відкликають свої пропозиції.
• Один або кілька учасників відмовляються від укладення договору.
• Коли підтверджуються факти зустрічей й постійного спілкування одного з одним учасників тендеру.

Безумовно, процес доказу Антимонопольним комітетом узгодженості дій між учасниками держзакупівлі вкрай складний і тривалий. Але ж, коли у замовника є обґрунтовані підозри на змову, він має право звернутися до територіального відділення комітету своїй області з проханням почати розслідування з даного питання. АМКУ підтверджує наявність протизаконних антиконкурентних узгоджень під час держзакупівлі як прямими, так і непрямими доказами. Причому другі (непрямі), як правило, лежать в основі доказової бази, адже прямі отримати досить складно.

Юридичний радник чорноморського банку торгівлі та розвитку щодо надання ат “концерн галнафтогаз” кредиту у розмірі 25 млн євро

Сімейні спори стоять окремо від інших правових справ через їх широке значення, яке стосується майже кожного. На відміну від інших правовідносин, сімейні суперечки виходят...

Alt
24 Липня 2023
Читати

Трудове право

Трудове право – це галузь права, яка регулює відносини між працівниками і роботодавцями. Вона визначає права і обов’язки обох сторін у сфері праці, включаючи умови пр...

Alt
3 Липня 2023
Читати

Інтелектуальне право

У сучасну цифрову епоху важливість авторських прав, патентів і технологій часто перевершує важливість фізичних офісних приміщень і виробничих потужностей. У нашій компан...

Alt
3 Липня 2023
Читати
Замовити Дзвінок
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial