Замовник ухвалив незаконне рішення, що робити? - Юридична компанія【SIRIUS】

Замовник ухвалив незаконне рішення, що робити?

Інші новини
Alt
Іван Іванов
Адвокат
E-mail
ivanov@mail.com.ua
Номери телефонів
+38 (093) 214-22-67
Замовити Дзвінок
Головна » Блог » Замовник ухвалив незаконне рішення, що робити?

Ви взяли участь у тендері та помітили порушення з боку Замовника під час ухвалення ним остаточного рішення? Як захистити свої права, якщо судові витрати не по кишені? Існує ще один інструмент відновлення справедливості: оскарження процедури або результатів аукціону.

Допомога в аналізі

На сьогоднішній день можна виділити три способи оскарження остаточних рішень на тендері:
• Скласти вимогу Замовнику;
• Оформити скаргу до Антимонопольного комітету України;
• Звернутися до Державної аудиторської служби.

Саме скарга до АМКУ, як показує практика, вважається найбільш ефективним способом впливу на Замовника. Зумовлено це тим, що процедура є суворо регламентованою. Результати її цілком передбачувані завдяки статистиці за вже прийнятими комісією рішеннями. Щоправда, використовувати такий ефективний інструмент впливу можна лише в надпорогових тендерах. Тобто у тих, які передбачають запити товарів та послуг на суми, що перевищують 200 тис. грн., та роботи – вартістю понад 1,5 млн. грн.

Імовірність позитивної відповіді на вимогу до замовника набагато нижча, ніж на скаргу до Антимонопольного комітету. Це пояснюється тим, що розглядається вимога тим самим суб’єктом, який, власне, і допустив певні порушення у процедурі.

Третій метод використовується дуже рідко. Хоча він має такий самий високий ефект, як і скарга до АМКУ. За рішенням державної аудиторської служби після перевірки процедури замовника зобов’язують розірвати укладений договір, при підписанні якого були допущені певні порушення, або навіть повністю скасувати процедуру закупівлі.

Хто гарантує перемогу?

Оскільки будь-яка перемога варта певної боротьби, і виграш у тендері не є винятком, юристи, що спеціалізуються на справах із держзакупівель, рекомендують використати всі методи для захисту прав учасників та відновлення справедливості при ухваленні остаточного рішення.

Але перш ніж самостійно намагатися виграти процес, краще звернутися за допомогою до фахівців. Досвідчені юристи допоможуть реально оцінити перспективи. Вони проаналізують ситуацію з урахуванням практики АМКУ з аналогічних справ. Якщо шанси на перемогу великі, фахівці допоможуть правильно оформити скаргу з докладним обґрунтуванням, забезпечать ефективний захист інтересів та прав учасника від недобросовісних Замовників.

Юридичний радник чорноморського банку торгівлі та розвитку щодо надання ат “концерн галнафтогаз” кредиту у розмірі 25 млн євро

Сімейні спори стоять окремо від інших правових справ через їх широке значення, яке стосується майже кожного. На відміну від інших правовідносин, сімейні суперечки виходят...

Alt
24 Липня 2023
Читати

Трудове право

Трудове право – це галузь права, яка регулює відносини між працівниками і роботодавцями. Вона визначає права і обов’язки обох сторін у сфері праці, включаючи умови пр...

Alt
3 Липня 2023
Читати

Інтелектуальне право

У сучасну цифрову епоху важливість авторських прав, патентів і технологій часто перевершує важливість фізичних офісних приміщень і виробничих потужностей. У нашій компан...

Alt
3 Липня 2023
Читати
Замовити Дзвінок
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial