Тендерний супровід: етапи участі у публічних закупівлях - Юридична компанія【SIRIUS】

Тендерний супровід: етапи участі у публічних закупівлях

Інші новини
Alt
Іван Іванов
Адвокат
E-mail
ivanov@mail.com.ua
Номери телефонів
+38 (093) 214-22-67
Замовити Дзвінок
Головна » Блог » Тендерний супровід: етапи участі у публічних закупівлях

З впровадженням електронної системи закупівель в Україні процес проведення тендерів було переведено до електронного формату, заснованого на принципі «всі бачать все». Ці зміни забезпечують «прозорість» процедур держзакупівель, контроль їх з боку правоохоронних органів, що спонукає учасників максимально уважно ставитися до процедури та дотримуватись встановлених правил. Будь-яка помилка, як з боку Замовника, так і потенційного постачальника може обійтися йому занадто дорого, аж до визнання процедури торгів недійсною.

Участь у закупівлях умовно поділяється на сім етапів. В кожному з них є ключові моменти, які важливі для підсумкової перемоги. Про них потрібно знати кожному учаснику тендеру.

Умови закупівлі

Перший етап – ознайомлення з умовами закупівлі. Перш ніж приймається рішення щодо участі у тих чи інших торгах, потенційному постачальнику необхідно вивчити вимоги тендерної документації. Весь пакет Замовник публікує разом із оголошенням проведення аукціону. ТД – це найважливіший документ, він є основою, на якій учасники готують свої пропозиції.

У Законі України «Про публічні закупівлі» (ст. 22) передбачено перелік відомостей та вимог до ТД. Його слід уважно вивчити як Замовнику, так й потенційним постачальникам. Також важливо заздалегідь провести аналіз вимог Замовника до учасників, предмету закупівлі та проекту договору. Після підписання останнього (тобто договору) не можна буде внести до нього зміни.

Аналіз вимог Замовника до учасників проводиться щодо відповідності їх встановленим у Законі вимогам. У разі виявлення в них дискримінаційних вимог учасники можуть подати скаргу до АМКУ. Замовник не повинен встановлювати обмеження конкуренції або будь-які інші вимоги, що призводять до дискримінації учасників.

Оскарження умов

Це другий етап тендерного супроводу. Якщо під час аналізу тендерної документації учасником виявляються дискримінаційні вимоги, він має право звернутися спочатку до Замовника для усунення порушень. За відсутності реакції з боку Замовника, учасник може подати скаргу до АМКУ через електронну систему.

На відміну від вимог Замовника, що складаються у довільній формі, скарга складається відповідно до зазначеного у Законодавстві зразку. Якщо скарга відповідає зазначеним умовам, її залишають без розгляду. Важливо заздалегідь знати, що подання скарги до АМКУ процедура платна, на відміну від висування вимог безпосередньо Замовнику.

Підготовка та подання тендерної документації

Це третій етап. Після ретельного вивчення умов закупівлі, вимог замовника необхідно швидко, а головне правильно скласти тендерну пропозицію. Тут важливі такі аспекти:
• Подавати пакет документів необхідно в повному обсязі, з усіма сторінками, та додатками, що потрібні.
• Важливо складати документи відповідно до тендерних вимог, висунутих Замовником. Слід уважно перевірити термін дії банківської гарантії, суму. У разі невідповідності пропозиції умовам та вимогам Замовника, останній має право відхилити його.
• Якісні та технічні характеристики також повинні відповідати вимогам. Замовник має право відхилити пропозицію, навіть якщо в ньому пропонуються кращі, ніж потрібні характеристики.
• Необхідно дотримуватися вимог щодо кількісних запитів. Наприклад, якщо замовник вимагає інформацію про наявність співробітника з певним досвідом, знаннями, то потрібно вказувати одного працівника, якщо ж у вимогах стоїть множина, тоді слід зазначити двох-трьох співробітників.
• Подання документів має бути своєчасним.

Участь та перемога у тендері

Четвертий етап – безпосередня участь. Усього дві хвилини надається кожному учаснику для здійснення ставки. Тому важливо заздалегідь прорахувати всі кроки, ціни. Щоб не припуститися помилки у розрахунках краще залучити до цього компетентних співробітників (наприклад, бухгалтера чи менеджера).

П’ятий етап – надання документів переможцем. Незважаючи на те, що терміни подачі документації учасником, який переміг, збільшено (з 5 до 10 днів), краще заздалегідь підготувати та перевірити пакет на предмет відповідності в ньому інформації усім вимогам ТД.

Оскарження результатів та укладання договору

Коли порушуються права учасника аукціону, він має право оскаржити неправомірні дії в АМКУ. Причинами цього можуть бути наступні фактори:
• Незаконне відхилення пропозиції потенційного постачальника;
• Оголошення переможцем учасника, пропозиція якого складена з порушеннями, тобто того, що належить відхиленню.
Для подання скарги відведено 10 днів з моменту виявлення порушень, але до підписання договору. Порядок процедури оскарження визначено статтею 18 ЗУ “Про публічні закупівлі”.

На етапі укладання договору між Замовником та переможцем тендеру важливим є дотримання встановлених термінів – не пізніше, ніж через 20 днів, з моменту прийняття рішення про укладення договору про закупівлю з цим учасником. У разі обмеженої потреби цей термін може бути продовжено до 60 днів. При порушенні встановлених термінів, договір втрачає свою чинність.

Юридичний радник чорноморського банку торгівлі та розвитку щодо надання ат “концерн галнафтогаз” кредиту у розмірі 25 млн євро

Сімейні спори стоять окремо від інших правових справ через їх широке значення, яке стосується майже кожного. На відміну від інших правовідносин, сімейні суперечки виходят...

Alt
24 Липня 2023
Читати

Трудове право

Трудове право – це галузь права, яка регулює відносини між працівниками і роботодавцями. Вона визначає права і обов’язки обох сторін у сфері праці, включаючи умови пр...

Alt
3 Липня 2023
Читати

Інтелектуальне право

У сучасну цифрову епоху важливість авторських прав, патентів і технологій часто перевершує важливість фізичних офісних приміщень і виробничих потужностей. У нашій компан...

Alt
3 Липня 2023
Читати
Замовити Дзвінок
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial