Основні помилки постачальників Prozorro під час воєнного стану - Юридична компанія【SIRIUS】

Основні помилки постачальників Prozorro під час воєнного стану

Інші новини
Alt
Іван Іванов
Адвокат
E-mail
ivanov@mail.com.ua
Номери телефонів
+38 (093) 214-22-67
Замовити Дзвінок
Головна » Блог » Основні помилки постачальників Prozorro під час воєнного стану

З 19.10.2022 на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі відповідно до Закону з урахуванням Особливостей затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 “Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування” (далі – постанова № 1178, Особливості).

Сьогодні розглянемо, основні труднощі з якими стикаються Постачальники при спробі отримати держзамовлення на свої товари, послуги чи виконання робіт під час воєнного стану, отже:

  1. Постачальник не має можливості прийняти участь у закупівлі.

Досить поширена практика, коли Замовник  вказує дискримінаційні умови, які не дають певним Постачальникам подати заявку на участь. Наприклад, забороняє пропонувати Постачальникам еквіваленти товару, що закуповуються. В такому разі Постачальник має право оскаржити умови тендерної документації в АМКУ і зобов’язати Замовника  внести відповідні зміни.

Але робити це потрібно завчасно:

Оскарження умов тендерної документаціїНе пізніше ніж за 3 дні до кінцевого строку подання тендерних пропозицій

«Скарги, що стосуються тендерної документації, можуть подаватися до органу оскарження з моменту оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів, але не пізніше ніж за три дні до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, установленого до внесення змін до тендерної документації» (п. 59 Особливостей https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1178-2022-%D0%BF#n660  ).

Радимо, уважно ознайомлюватися з усіма вимогами тендерної документації і вчасно оскаржувати дискримінаційні вимоги. В іншому випадку подання пропозиції, що не відповідає вимогами тендерної документації призведе до відхилення пропозиції Постачальника.

  • Постачальники підписують тендерну пропозицію УЕП замість КЕП.

Постачальникам необхідноуважно ознайомтеся в тендерній документації, якою є вимога Замовника  щодо підписання пропозиції.

Перевірити свій підпис ви можете за наступним посиланнямhttps://czo.gov.ua/verify .

  1. Постачальник не виправив не відповідність протягом 24 годин.

Відповідно до п.43 Особливостей, у випадку, якщо Замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції).

Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Постачальник повинен виправити виявлені замовником невідповідності, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей , в іншому випадку його пропозиція буде відхилена (п.п.1, п.44 Особливостей https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1178-2022-%D0%BF#n660 ).

Враховуючи досить короткі строки на виправлення невідповідностей, рекомендуємо Постачальникам  бути максимально уважними саме на етапі підготовки своїх тендерних пропозицій, та надмірно не розраховувати на можливість виправляти невідповідностей на етапі кваліфікації.

4. У разі перемоги не встигають надати документи переможця у потрібний строк

У Переможця є 4 календарні дні з дати оприлюднення в Prozorro повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, для завантаження документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 цього п. 47 Особливостей (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1178-2022-%D0%BF#n660 ).

Першим днем, коли розпочинається відлік строку подання документів переможцем торгів, є наступний день після дня оприлюднення наміру про укладення договору.

               Закон не містить жодних приписів щодо підстав для продовження строку для подання документів переможцем.

Щоб уникнути ситуацій, в яких ви не встигаєте отримати необхідну довідку у відведений для переможця термін, — замовляйте документи заздалегідь, а не коли Замовник вже опублікував намір про укладення договору.

Сподіваємось, дана стаття допоможе Постачальникам  

не допускати подібних помилок .

Юридичний радник чорноморського банку торгівлі та розвитку щодо надання ат “концерн галнафтогаз” кредиту у розмірі 25 млн євро

Сімейні спори стоять окремо від інших правових справ через їх широке значення, яке стосується майже кожного. На відміну від інших правовідносин, сімейні суперечки виходят...

Alt
24 Липня 2023
Читати

Трудове право

Трудове право – це галузь права, яка регулює відносини між працівниками і роботодавцями. Вона визначає права і обов’язки обох сторін у сфері праці, включаючи умови пр...

Alt
3 Липня 2023
Читати

Інтелектуальне право

У сучасну цифрову епоху важливість авторських прав, патентів і технологій часто перевершує важливість фізичних офісних приміщень і виробничих потужностей. У нашій компан...

Alt
3 Липня 2023
Читати
Замовити Дзвінок
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial