Правила перетину кордону в умовах воєнного стану окремими категоріями громадян - Юридична компанія【SIRIUS】

Правила перетину кордону в умовах воєнного стану окремими категоріями громадян

Інші новини
Alt
Іван Іванов
Адвокат
E-mail
ivanov@mail.com.ua
Номери телефонів
+38 (093) 214-22-67
Замовити Дзвінок
Головна » Блог » Правила перетину кордону в умовах воєнного стану окремими категоріями громадян

Відповідно до Конституції України, кожна людина має беззаперечне право на свободу пересування та необмежений виїзд за межі країни, якщо це здійснюється відповідно до закону. Однак за певних обставин, таких як оголошення воєнного або надзвичайного стану, це право може бути тимчасово обмежено, беручи до уваги положення Конституції.

У разі введення воєнного стану згідно з указом Президента України свободи і привілеї громадян, у тому числі права виїзду за кордон (у тому числі чоловіків віком від 18 до 60 років), можуть бути обмежені відповідно до Конституції.

Законодавство містить остаточний перелік осіб, яким дозволено перетинати державний кордон, але немає чіткого переліку осіб, яким це заборонено. Це може призвести до невизначеності та двозначності щодо заборони перетину кордону для осіб, які не підпадають під відповідні категорії.

Тому важливо мати на увазі, що під час оголошення воєнного чи надзвичайного стану можуть бути встановлені обмеження свободи виїзду за кордон. Проте конкретні обставини та умови цих обмежень визначаються Конституцією та іншими законодавчими актами України.

Особливості перетину державного кордону окремими категоріями осіб під час воєнного стану

Інвалідність:

  1. Індивідуальне посвідчення особи з інвалідністю або документи, що підтверджують призначення соціальної допомоги, дають право інваліду перетинати державний кордон.
  2. Подружжя, де один з партнерів є інвалідом, може разом подорожувати за кордон, якщо пред’явлено документи, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність.
  3. Діти або сини/дочки, які є членами сім’ї, де батьки мають інвалідність I або II групи, можуть супроводжувати їх під час виїзду за кордон, при наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність.
  4. Особи, що забезпечують догляд за дитиною з інвалідністю до 18 років, отримують певні пільги. Для цього потрібні документи, що підтверджують статус опікуна, піклувальника або прийомних батьків, а також свідоцтво про народження дитини та документи, що підтверджують статус інвалідності.
  5.             Батьки повнолітньої дитини з інвалідністю I чи II групи також мають певні юридичні привілеї. Для отримання їх необхідно пред’явити свідоцтво про народження дитини та документи, що підтверджують статус інвалідності.

Діти:

  1. Для дітей, які страждають на важкі захворювання та мають відповідні документи, супровід за кордон здійснюється на таких умовах. Мати, батько або опікун, які мають повноваження на здійснення такого супроводу, повинні мати при собі відповідні документи, що підтверджують їх спорідненість або повноваження особи, яка супроводжує дитину, якщо супровід здійснюється опікуном чи піклувальником, або обидва усиновителі, батьки-вихователі . Так, для перетину кордону України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або перебувають у закладах різних типів, форм власності та підпорядкування з метою цілодобової перебування, необхідно в супроводі законного представника або іншої уповноваженої особи, а також мати необхідні документи, що підтверджують їх статус і повноваження.

2. Молодим особам, які не досягли повноліття і не вважаються дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, але перебувають у різних закладах, виїзд за межі України на повний робочий день можливий за таких умов: разом з особою, яка має повноваження, яка представляє керівника закладу або працівника, який його заміщує, орган опіки та піклування або обласну військову адміністрацію, а також у супроводі патронатного вихователя, який здійснює догляд за цими підлітками. Для цього необхідно мати при собі всі документи, необхідні для виїзду дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, які ще не досягли 18 років і перебувають у різних закладах на постійній формі. Крім того, необхідно мати рішення органу опіки та піклування про влаштування цих молодих людей у сім’ю патронатного вихователя, а також письмову згоду начальника або заступника військового (військово-цивільного) району. адміністрації, що підтверджує дозвіл на виїзд за межі України цієї сім’ї або дітей, які проживають у сім’ї патронатного вихователя. У письмовій згоді має бути вказано кінцеву країну, де вони планують залишитися.

Військові:

Щодо виїзду громадян України за кордон, то не поширюється на особовий склад, який розпочав залучення до цілеспрямованої оборони України, захисту населення та захисту держави внаслідок агресії Російської Федерації проти України. Вони мають можливість звернутися за медичною допомогою або пройти психологічну реабілітацію за кордоном за висновком військово-лікарської комісії. Ця можливість поширена і на супроводжуючий медичний персонал.

Особи, які проходили військову службу та отримали поранення внаслідок агресії Російської Федерації проти України, мають відповідати певним критеріям при зверненні за кордоном на лікування. Ці критерії включають наявність дійсного паспорта, виданого урядом України для виїзду за кордон, або інших офіційних документів, що посвідчують особу. Крім того, вони зобов’язані отримати медичний висновок військово-лікарської комісії та лист від МОЗ України. У листі також визначено тих осіб, які мають право на лікування в закладах охорони здоров’я, розташованих за межами України. Виконання цих вимог є необхідним для отримання відповідного направлення для звернення за медичною допомогою за кордон.

Перетин державного кордону для водіїв, залізничного персоналу та учасників спортивних заходів:

Порядок виїзду водіїв з України для потреб Збройних Сил та інших формувань, а також перевезення медичних засобів та гуманітарної допомоги автомобільним транспортом встановлюється Міністерством інфраструктури України або військовими адміністраціями при обласного та Київського міського рівнів. Ці суб’єкти приймають рішення на підставі інформації, наданої в листуванні, отриманому від відповідних органів, підприємств, установ та організацій, які визначають обсяг вантажу та необхідну кількість транспортних та інших транспортних засобів.

Дозвіл на виїзд з України та перетин державного кордону діє не більше шести місяців. Тривалість поїздки за кордон не повинна перевищувати 30 календарних днів поспіль з дати перетину кордону. У разі недотримання зазначеного терміну або зміни мети поїздки Міністерство інфраструктури та військові адміністрації мають право скасувати рішення про виїзд з України протягом половини робочого дня.

Щодо водіїв, які в рамках підприємницької діяльності здійснюють міжнародні перевезення, інформація про них реєструється у відповідній інформаційній системі після подання заяви про отримання ліцензії. Згодом їм дають дозвіл на перетин кордону.

Посадові особи:

Введено в дію нові положення З 28 січня 2023 року, щодо ідентифікації осіб, які мають право на перетин кордону України з комерційною метою. Це члени Кабінету Міністрів, заступники Міністрів, керівники та заступники центральних органів виконавчої влади, державні секретарі, посадові особи Офісу Президента України, керівники утворених Президентом допоміжних органів і служб, керівники органів безпеки та контролю. , члени різних державних колегіальних органів, представники РНБО, народні депутати, Уповноважений з прав людини, чиновники Національного банку, регіональні представники, судді, прокурори та інші державні службовці. Крім того, працівники державних підприємств та господарських товариств із значною державною формою власності також мають право на виїзд через кордон у службових поїздках на підставі відповідних рішень.

До осіб, які під час перетину державного кордону несуть відповідальність за дітей, які не досягли встановленого законом віку, належать одинокі матері (у тому числі усиновлювачі, опікуни чи піклувальники) та одинокі батьки (неодружені особи, які самостійно доглядають та утримують дитину без участі матері). Вони мають право виїжджати за кордон для відвідування дітей, які проживають за межами України, або супроводжувати їх під час виїзду. Держприкордонслужба забезпечує належне спрощення їх перетину кордону за наявності у них необхідних підтверджуючих документів.

Першочергове проходження кордону:

Особи з основною групою інвалідності та неповнолітні з інвалідністю мають пріоритет на проходження санкціонованих процедур контролю в пунктах пропуску. Більше того, максимум двом супроводжуючим особам дозволяється отримати пріоритетний проїзд. На контрольно-пропускних пунктах також може бути надано перевагу пішоходам і особам, які пересуваються на приватному транспортному засобі, за умови відсутності інших осіб, крім зазначених осіб.

Крім того, організовані групи, до складу яких входять особи з обмеженими можливостями або особи, які потребують постійного догляду, які проживають в установах, мають право на пільговий режим під час перевірок у пунктах пропуску. Це положення залишається застосовним до тих пір, поки вони не подорожують разом з особами, крім осіб з обмеженими можливостями або потребують постійного догляду. Крім того, кожну людину з обмеженими можливостями можуть супроводжувати не більше двох супроводжуючих.. Ця домовленість застосовна до тих пір, поки вони не користуються транспортом разом з особами, окрім осіб з обмеженими можливостями або тих, хто потребує постійного догляду.

Юридичний радник чорноморського банку торгівлі та розвитку щодо надання ат “концерн галнафтогаз” кредиту у розмірі 25 млн євро

Сімейні спори стоять окремо від інших правових справ через їх широке значення, яке стосується майже кожного. На відміну від інших правовідносин, сімейні суперечки виходят...

Alt
24 Липня 2023
Читати

Трудове право

Трудове право – це галузь права, яка регулює відносини між працівниками і роботодавцями. Вона визначає права і обов’язки обох сторін у сфері праці, включаючи умови пр...

Alt
3 Липня 2023
Читати

Інтелектуальне право

У сучасну цифрову епоху важливість авторських прав, патентів і технологій часто перевершує важливість фізичних офісних приміщень і виробничих потужностей. У нашій компан...

Alt
3 Липня 2023
Читати
Замовити Дзвінок
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial